VAAR MEE MET ONZE

VASTE VAART

Gedurende de maanden juli en augustus kun je meevaren met de zomp zonder vooraf te boeken. De zomp vertrekt dan op vaste tijden.

Rijssen: maandag t/m vrijdag in Rijssen 11.00, 12.30, 13.30 en 14.30 uur

Enter: dinsdag t/m zaterdag om 11.00, 12.30, 13.30 en 14.30 uur

Hellendoorn: maandag om 12.30, 13.30 en 14.30 uur en dinsdag t/m zaterdag om 11.00, 12.30, 13.30 en 14.30 uur.

In de meivakantie van de regio’s Noord, Midden en Zuid Nederland zijn er vaste vaarten op woensdag en zaterdag om 12.30, 13.30 en 14.30 uur. Dagen waarop in mei wordt gevaren: 1 mei,  4 mei.

Prijs:  kinderen 4 t/m 12: € 4,-     vanaf 13 jaar: € 6,-

ENTER

In het pittoreske Enter bieden we gedurende de maanden juli en augustus de unieke kans om de prachtige waterwegen te ervaren aan boord van een historische Enterse Zomp. Zonder vooraf te boeken, kun je opstappen op vaste tijden en meevaren op deze authentieke platbodem. De zomp vertrekt van dinsdag tot en met zaterdag om 11.00, 12.30, 13.30, en 14.30 uur. Deze vaarten bieden een bijzondere blik op het rijke verleden van Enter en haar verbinding met het water. Of je nu geïnteresseerd bent in de geschiedenis, de natuur wilt bewonderen, of simpelweg wilt genieten van de rust op het water, de vaart met de Enterse Zomp is een ervaring die je niet mag missen. Kinderen 4 t/m 12: € 4,- , vanaf 13 jaar: € 6,-

RIJSSEN

Maak in Rijssen een reis terug in de tijd met onze vaste vaarten op de Enterse Zomp. Tijdens de zomermaanden juli en augustus kun je zonder voorafgaande reservering deelnemen aan deze unieke vaartochten. De zomp vertrekt op maandag tot en met vrijdag om 11.00, 12.30, 13.30, en 14.30 uur. Deze vaarten zijn de perfecte manier om meer te leren over de historische betekenis van de zomp in de regio en om de natuurlijke schoonheid van Rijssen vanaf het water te bewonderen. Of je nu een lokale inwoner of een bezoeker bent, de vaart biedt een ontspannende en informatieve ervaring voor iedereen. Kinderen 4 t/m 12: € 4,- , vanaf 13 jaar: € 6,- 

Combi kaart, vaste vaart en bezoek aan Pelmolen.

De vaste vaarten in Rijssen kunnen ook worden gecombineerd met een bezoek aan de Pelmolen. Je kunt in de Pelmolen hiervoor kaartjes kopen, die aan de schipper in de zomp afgegeven kunnen worden.

HELLENDOORN

In Hellendoorn heb je de kans om op de Enterse Zomp te stappen en de omgeving vanaf het water te verkennen. Gedurende de zomermaanden, in juli en augustus, zijn er vaste vaarten beschikbaar zonder dat je hoeft te reserveren. Op maandag kun je meevaren om 12.30, 13.30, en 14.30 uur, terwijl van dinsdag tot en met zaterdag de vaarten om 11.00, 12.30, 13.30, en 14.30 uur plaatsvinden. Deze vaarten zijn een uitgelezen kans om de serene wateren en de prachtige natuur rondom Hellendoorn te ervaren, terwijl je luistert naar verhalen over de rijke historie van de zomp en de regio. Mis deze unieke kans niet om Hellendoorn vanaf een ander perspectief te beleven. Kinderen 4 t/m 12: € 4,- , vanaf 13 jaar: € 6,-

VAAR MEE MET ONZE

BIJZONDERE VAARTEN

Ontdek de unieke vaartochten die in Rijssen en Enter worden aangeboden, speciaal ontworpen voor individuele avonturiers die de schoonheid en het erfgoed van de regio van dichtbij willen ervaren. Of je nu de voorkeur geeft aan een ochtend vol activiteiten of de betoverende avonduren op het water, er is voor elk wat wils.

Enter – Avondroodtocht
Ook in Enter kun je deelnemen aan de Avondroodtocht, waarbij je de kans krijgt om de serene avonduren op het water te beleven. Beschikbaar op dezelfde data als in Rijssen, met een vertrek om 19:30 uur, biedt deze tocht voor €15 per persoon (€10 voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar) een onvergetelijke ervaring. Met een duur van 2 uur en 30 minuten is het de perfecte gelegenheid om de dag op een rustige en sfeervolle manier af te sluiten.

Rijssen – Varen + Wandelen
Voor degenen die graag de dag actief beginnen, biedt de combinatie van varen en wandelen in Rijssen de perfecte gelegenheid. Beschikbaar op 13 juli en 24 augustus 2024, met een vertrek om 9:30 uur, kun je genieten van een verfrissende start van de dag. Voor slechts €12 per persoon (€8 voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar) kun je deelnemen aan deze bijzondere tocht, mits de groep uit minimaal 8 personen bestaat. Deze ervaring combineert de rust van het water met de levendigheid van de natuur tijdens een wandeling, waardoor je het beste van beide werelden ervaart.

Rijssen – Overtoomtocht vanaf Zunabrug
De Overtoomtocht, een unieke vaartocht die start vanaf de Zunabrug (let op: niet bij de Pelmolen), is een geweldige manier om de lokale waterwegen te verkennen. Deze tocht vindt plaats op specifieke data: 25 mei, 15 juni, 20 juli en 10 augustus 2024, met een vertrek om 10:00 uur. Voor €12 per persoon (€8 voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar), met een minimum van 10 deelnemers, biedt deze tocht een onvergetelijke ervaring op het water.

Rijssen – Avondroodtocht
Ervaar de rivier bij schemering met de Avondroodtocht, een magische ervaring op het water tijdens de avonduren. Deze tocht wordt aangeboden op 7 juni, 21 juni (midzomer), 19 juli, 2 augustus en 16 augustus 2024, met een vertrek om 19:30 uur. Voor €15 per persoon (€10 voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar), en geschikt voor groepen van 10 tot 22 personen, is dit de perfecte manier om de dag af te sluiten. De tocht duurt ongeveer 2 uur en 30 minuten, waardoor je volop de tijd hebt om te genieten van de avondschemering op het water.

Deze bijzondere vaarten bieden een unieke kans om de lokale cultuur en natuurlijke schoonheid van dichtbij te ervaren. Of je nu kiest voor een actieve start van de dag, een ontdekkingstocht vanaf de Zunabrug, of de rust van de avondschemering op het water, elke tocht belooft een memorabele ervaring te worden.

BEZOEK

DE WAARF

De Waarf in Enter vormt een pittoresk en levendig trefpunt voor bezoekers en liefhebbers van het waterrijke erfgoed. Gelegen aan de schilderachtige oevers, biedt De Waarf een unieke combinatie van gastvrijheid en cultuurhistorie, waarbij het terras een centrale rol speelt. Hier kun je in alle rust genieten van een verfrissend drankje, terwijl je uitkijkt over de kalme wateren en de natuurlijke schoonheid van de omgeving in je opneemt.

Het terras van De Waarf is de perfecte plek om even te pauzeren en te ontspannen na een bezoek aan het Ontdek & Doe-centrum of na een wandeling langs de waterkant. Met een breed assortiment aan drankjes is er voor ieder wat wils, van koele versnaperingen op warme dagen tot warme dranken die troost bieden tijdens de koelere momenten. Het is een idyllische setting waar je de tijd even kunt vergeten en volledig kunt opgaan in de rust en vrede die de omgeving uitstraalt.

Van mei t/m september is het terras elke woensdag en zaterdag geopend van 13.00 tot 16.00 uur. Extra openingstijden tijdens vaste vaarten: 12.00 tot 1600 uur. 

Vaste vaarten vanaf De Waarf in de maanden juli en augustus,  dinsdag t/m zaterdag om 11.00, 12.30, 13.30 en 14.30 uur.

Naast de mogelijkheid om te ontspannen en te genieten van een drankje, fungeert De Waarf ook als opstapplaats voor de vaste vaarten van de Enterse Zomp. Deze vaarten bieden een unieke kans om de waterwegen vanuit een historisch perspectief te ervaren, geleid door deskundige schippers die boeiende verhalen en inzichten delen over de geschiedenis en het belang van de zomp voor de regio. Het is een ervaring die zowel informatief als ontspannend is, waarbij je de kans krijgt om de schoonheid van de natuur te bewonderen vanaf het water.

Of je nu komt voor de rust en het uitzicht, een liefhebber bent van maritieme geschiedenis, of gewoon op zoek bent naar een aangename plek om tijd door te brengen, De Waarf biedt voor elk wat wils. Het is een uitnodiging om even te ontsnappen aan de dagelijkse drukte en je onder te dompelen in de rijke cultuur en natuurlijke pracht van Enter.

PRIJZEN

HORECA

Prijzen januari 2024

BEZOEK

ONTDEK & DOE

In de sfeervolle setting van de Waarf in Enter biedt het Ontdek & Doe-centrum een fascinerende duik in de historie van de Enterse Zomp. Gedurende de zomermaanden, synchroon met de vaste vaarten, opent dit centrum zijn deuren voor individuele bezoekers, zonder voorafgaande boeking. Dan kun je op een interactieve en educatieve wijze kennismaken met de geschiedenis en de ambachten die essentieel waren voor deze historische vaartuigen.

Zo biedt het centrum de unieke VR-verrekijker, die je meeneemt op een virtuele tocht in de omgeving van de ligplaatsen in Enter, Rijssen en Hellendoorn, tot de mogelijkheid om zelf ambachten zoals hout schaven uit te proberen. Deze ervaringen bieden niet alleen een uniek perspectief op de het leven aan boord maar geven ook inzicht in het vakmanschap en de precisie die vereist waren bij de bouw van de zompen.

Het verhaal van de Enterse Zomp en de cruciale rol die het speelde in de regionale handel en vervoer, wordt op boeiende wijze verteld binnen de muren van het Ontdek & Doe-centrum. Bezoekers worden meegenomen op een reis door de tijd, waarbij elk aspect van deze historische schepen wordt verkend.

De openstelling van het centrum tijdens de vaste vaarten in de zomermaanden biedt een perfecte gelegenheid voor een dagje uit.  Het Ontdek & Doe-centrum in Enter is niet alleen een educatieve bestemming maar ook een plek waar de geschiedenis tastbaar wordt en waar bezoekers actief kunnen deelnemen.

Van mei t/m september zijn het terras en het centrum elke woensdag en zaterdag geopend van 13.00 tot 16.00 uur. Daarnaast tijdens vaste vaarten in Enter in juli en augustus op dinsdag t/m zaterdag van 12.00 tot 16.00 uur. 

Iedereen die deelneemt aan een vaartocht met een zomp op één van onze drie locaties, ontvangt een munt waarmee men gratis toegang heeft tot het Ontdek & Doe- centrum. Anderen betalen € 3,- per persoon.

BEZOEK

DE PELMOLEN

Ontdek de charme van het verleden met een bezoek aan De Pelmolen in Rijssen. Deze historische molen, gelegen aan de rand van het prachtige Rijssen, biedt bezoekers een unieke kans om terug in de tijd te stappen en de rijke geschiedenis van de regio te ervaren. De Pelmolen, oorspronkelijk gebruikt voor het pellen van gerst tot gort, staat symbool voor het industriële erfgoed van Rijssen en is een prachtig voorbeeld van de ingenieuze molentechniek van weleer.

Tijdens je bezoek kun je de molen in volle werking zien, waarbij de vrijwillige molenaars gepassioneerd vertellen over de werking, geschiedenis en het belang van de molen voor de gemeenschap. Het is een fascinerende ervaring om de molenstenen en het raderwerk van dichtbij te zien en te horen hoe deze eeuwenoude technieken vandaag de dag nog steeds leven.

De Pelmolen is niet alleen een historisch monument; het is ook een idyllische plek, gelegen aan de oevers van de Regge. Het biedt een serene omgeving waar je kunt genieten van de rust en de natuurlijke schoonheid van het gebied. Neem de tijd om de omgeving te verkennen, te ontspannen bij het water of een wandeling te maken langs de rivier.

Een bezoek aan De Pelmolen in Rijssen is een verrijkende ervaring die educatie combineert met ontspanning. Het is een uitnodiging om de levendige geschiedenis van Rijssen te ontdekken en te genieten van de tijdloze schoonheid van Nederlandse molens.