LOCATIE

Hellendoorn

RESERVEREN

VAREN HELLENDOORN

GROEPSVAART

Ontdek de charme van de Regge tijdens een groepsvaart met de Enterse Zomp, vertrekkend aan de Valkweg achter de ijsfabriek in Hellendoorn. Geschikt voor groepen tot 18 personen, biedt deze ervaring een relaxte tocht onder begeleiding van ervaren schippers. Geniet van het schilderachtige landschap en de lokale geschiedenis. Of het nu een teambuilding, familiereünie of gezellig samenzijn is, de mogelijkheid voor een picknick aan boord of cateringopties maken deze moderne vaartocht compleet voor jouw groep. 

VASTE VAART, individueel

Vaar mee en ontdek de charme van de Regge op een Enterse Zomp, vertrekkend van de Valkweg achter de ijsfabriek in Hellendoorn. Geen gedoe met reserveringen; kom gewoon langs en stap aan boord. In het perfecte seizoen doet de zomp vaarten van ongeveer een uur, waardoor je op elk moment van de dag kunt genieten van een ontspannen tocht over de prachtige wateren. Ervaar het gemak van spontane avonturen en laat je verrassen door de natuurlijke schoonheid langs de Regge. Stap aan boord en laat de ontdekkingstocht beginnen! 

GESCHIEDENIS

DE OVERTOOM

Naast Hellendoorn, te midden van uitgestrekte groene weiden en kronkelende waterwegen, ligt de Overtoom. Dit unieke waterbouwkundige meesterwerk is een schitterend voorbeeld van het vernuft van waterbouwkundigen. Overtomen zijn zeldzaam, zowel in Nederland als daarbuiten.
Tijdens de periode van zompvaart, tussen 1600 en 1900, meanderde de Regge als een rivier en kwamen zompen geen stuwen tegen. Maar met latere kanalisatie werden stuwen noodzakelijk om de waterhoogtes te beheersen. Om de nagebouwde historische zompen de mogelijkheid te geven deze stuwen te passeren, vereiste het vindingrijkheid en technisch vernuft van deze tijd. De Overtoom in Hellendoorn is een ingenieus systeem van hellingen en een lorrie, dat zompen over een stuw tilt en zo het hoogteverschil in de Regge overwint. Dit unieke systeem is van essentieel belang om tegenwoordig met zompen over de Regge te kunnen varen. Er zijn zelfs twee overtomen aangelegd: bij Hellendoorn en bij Rijssen.
De omgeving van de Overtoom biedt een rustgevende achtergrond. Het zachte ruisen van het water en het gefluit van vogels creëren een idyllische sfeer. Het is een oase waar de tijd lijkt stil te staan, een toevluchtsoord met serene natuurlijke schoonheid, daar bij Hellendoorn.
Een bezoek aan de Overtoom biedt een kans om te genieten van de prachtige natuur en te ervaren hoe moderne technologie een historisch schip helpt om waterhoogte te overwinnen.