ZOALS HET GING EN ZOALS HET GAAT

VAREN WAAR GEEN WATER IS

Welkom bij een bijzonder fenomeen, de wereld van de zomp en zijn zompschippers. Rond 1800 voeren er wel 125 zompen over de Regge om vracht te vervoeren. Dit verleden heeft, met behulp van de vrijwilligers van de Regionale Stichting Enterse Zomp, een nieuw leven gekregen. Je kunt met de huidige zomp genieten van een prachtige vaartocht over de meanderende Regge. De schippers vertellen je aan boord verhalen over de zomp, de bouw van deze platbodem, de geschiedenis, de Regge en de Overtomen.

DE ZOMP

De zomp is een eikenhouten platbodem van ± 12 meter lang met fokzeil en grootzeil. Een fantastisch zeilschip en goed bestuurbaar en zeer geschikt voor ondiep water.

GESCHIEDENIS

De Regge was wat nu de A1 is, de levensader van Twente naar de havensteden Zwolle en Kampen. 200 jaar geleden voeren hier wel 125 Enterse zompen, nu weer drie.

DE REGGE

De Regge is een regenrivier die vroeger al het water opving en als riool gebruikt werd. Nu is zij helder en zo schoon dat zelfs het ijsvogeltje weer is te zien.

OVERTOOM

Wie kent niet het woord overtoom? In de Regge passeert de zomp twee stuwen met hulp van overtomen, een lorrie waar de zomp opvaart en naar de andere kant getrokken wordt.

ONTDEK WAT ER SPEELT

Ontdek & Doe

Nu gratis toegang. Iedereen die meevaart op een van onze zompen heeft gratis toegang tot Ontdek & Doe. Anderen betalen € 3.   Het Ontdek &

LEES MEER »

We varen weer

We varen weer. Je kunt een reservering maken voor een schitterende tocht met een van onze drie zompen, vanaf drie locaties Enter, Rijssen of Hellendoorn.

LEES MEER »

Leukste uitje

De Enterse Zomp is verkozen in de top 10 van ‘Leukste uitje van Overijssel’. Dat blijkt uit de ANWB-verkiezing van het ‘Leukste uitje van Nederland

LEES MEER »

Nieuwe website

Nieuwe website Enterse Zomp. Met trots kondigt De Regionale Stichting Enterse Zomp de lancering aan van haar geheel vernieuwde website, een mijlpaal in de digitale

LEES MEER »